Brev til Thyboerne

Kære Thyboer
Er vi ikke bare stolte af vores rene vind og sol energi her i kommunen.
Senest har alle skolerne meldt sig på solceller. Vi har vores nationalpark som vi er stolt af. Bortset fra et par tunge ting, er det ikke et tosset sted at bo.

Ca. 120 km i nordøstlig retning, nærmere bestemt i Frederikshavns Kommune, er der også mange Vendsysselborger der er stolte af deres natur og kommune. De er også blandt de førende inden for vedvarende energi. Endnu!

Men der er noget på færde der kan ødelægge dette image.

Olieselskaberne står i kø for at få licenser til at bore på dansk grund (ikke hav, men land). Bore efter skifergas.

Det franske olieselskab TOTAL har allerede fået licens til prøveboringer efter skifergas. Først i Nordjylland og senere på Nordsjælland.
Ja. Nordjyderne kæmper mod at der vil blive plantet boretårne i deres landskab, baghaver osv.
En kamp der foregår lige nu! Her i Danmark.

Forestil jer at det er Thy der er sat til salg for højstbydende olieselskaber. Sat til salg af den danske stat og en flok forvirrede politikere der både vil være et forgangsland for klima og vedvarende energi og samtidigt lader sig lokke af mulige milliarder i undergrunden.
Hvis der findes skifergas i den danske undergrund er der måske milliarder til olieselskaberne og en kage til Danmark i skatter og andele.
Hvad er problemet? Vi kan da godt bruge pengene ikk?

Kort fortalt anvendes en teknik der hedder frakturering hvor millioner af liter vand og tonsvis af unavngivne kemikalier blandes og pumpes 3-4 km. ned i vores undergrund. Ned forbi grundvandet og her er det meningen af vand og kemikalier skal sprænge skiferlagene og vise vej til potentielt gas. Ok, hvor er det farlige i det.

Flere og flere Amerikanske stater og EU lande forbyder skifergas boringer da der er alt for mange eksempler på at kemikaliecocktails slipper ind i drikkevandet og videre i åer, vandløb og op i luften.
Flere direkte dødelige kemikalier. Det er ikke alle boringer der lækker. Men man skønner at risikoen er ca. 15-25% af alle boretårne vil have fejl. Fejl hvor kemi, metan udslip (Blowouts) vil ske.

Forestil jer det er Thy. Forestil jer et landskab med et boretårn per 6-700m. Forestil jer vores friske luft forurenet. Forestil jer vores lækre drikkevand ødelagt. Forestil jer at der går ild i vandhanen når i tænder for vandhanen.

Jeg syntes at hver eneste dansker os Thyboer inklusiv skal stille os selv det spørgsmål.
Er det nu vi skal forblive på den grønne linie eller skal vi plastre landskabet til med boretårne og få nogle kr. i statskassen.

Og hvis du sidder og undrer dig over hvad jeg nu snakker om. Passer det? Hvorfor har medierne ikke fortalt noget om det?
Det kan jeg godt forstå. Men det sker og medierne skuffer dybt. De er ikke kritiske, endda lidt bange for EU stof, eller af den overbevisning at uanset pris, så skal der nogle kr. til lokalområdet.
Men det sker og jeg står 100% inde for det jeg skriver til jer. (Hovedet på blokken!)

Thyboer!, hvis det var os. Hvad ville vi så gøre, sige?
Meget mere information her: http://www.skifergasnejtak.dk
Her er der fakta, merviden, små film, og en side til hvad kan du gøre.

Jeg har fået doneret gratis filmvisninger (af et svensk filmselskab) til at vise den prisbelønnede dokumentar "GASLAND" om skifergas i USA.

Giv mig et praj om I kunne være interesseret i en filmaften. Så vil jeg arrangere noget i Sønderhå eller lignende.
Gode hilsener i et rent landskab

Kunne vi i Thy, samle et rungende Skifergas Nej Tak, vil det være den bedste julegave jeg kunne forestille mig til mig selv og mine børns fremtid! Et signal fra Udkantsdanmark. Nej til at vi skal være den grimme baghave!

Sofus
Open post on Sofus Comers site